1000 maratóncov na štarte 10. ročníka ČSOB Bratislava marathon

Jedným z cieľov organizátorov jubilejného 10. ročníka ČSOB Bratislava Marathon je dostať na štart kráľovskej disciplíny – maratónu – 1000 vytrvalcov. Nie sú to však len sny. Pre ich naplnenie spoločnosť BE COOL pripravila hneď viacero aktivít, s ktorými začala už pred dvoma rokmi v rámci projektu „1000-2015“.

Niektoré patria už medzi tradičné, iné sú novinkou z dielne organizátora najvýznamnejších bežeckých podujatí na Slovensku. Po viac ako mesiaci od spustenia registrácie je na podujatie prihlásených takmer 1000 bežcov, pričom 283 z toho je maratóncov a 423 polmaratóncov.

Ako povedal samotný riaditeľ jubilujúceho podujatia ČSOB Bratislava Marathon, Jozef Pukalovič: „Keď sme s maratónom začínali, nevedel som si predstaviť, že raz budeme chystať desiaty ročník. Teraz však máme smelý cieľ – prilákať na štart dovedna 10 000 bežcov, z ktorých by až tisícku predstavovali maratónci. Uvedomujeme si, že to nebude jednoduché, ale robíme všetko pre to, aby sme toto číslo dosiahli.“

Jeden zo základných kameňov pri budovaní cesty za 1000 maratóncami je Bratislava Marathon Sport Club (BMSC), ktorý sa o bežcov stará celoročne. Jeho ambíciou je  byť bežcom nablízku nielen v čase ich vrcholu sezóny, ale najmä v čase prípravy naň. Aj počas zimnej, relatívne „nesúťažnej časti“ sezóny, ponúka aktivity, ktoré bežcov nenechajú oddychovať –  BRATISLAVA MARATHON ZIMNÁ SÉRIA 2015.

Zimné prípravné behy sa uskutočnia už štvrtýkrát a tento rok prinášajú dve veľké novinky. Okrem tradičnej 10km dlhej trate bude k dispozícii aj kratší, približne 5km dlhý okruh určený predovšetkým začínajúcim bežcom, ktorí sa na svoju prvú desiatku ešte len pripravujú. BRATISLAVA MARATHON ZIMNÁ SÉRIA 2015 zastreší všetky tri zimné bežecké podujatia (6. 12., 31. 1. a 28. 2.). Druhou novinkou je zaradenie behov pre deti, aby sa aj ony mohli systematicky pripravovať a testovať mimo hlavnej bežeckej sezóny. Prvé podujatie Zimnej bežeckej série 2015 sa uskutoční 6. 12. 2014 v Eurovea a s bežcami sa určite prebehne aj Mikuláš.

HALOVÉ BEŽECKÉ TRÉNINGY

Na začiatku novembra odštartovala pre zaregistrovaných bežcov v hale Elán už šiesta spoločná halová prípravná sezóna. Na tréningoch sú bežci rozdelení do skupín, pričom každá má svojho trénera. Tréningový plán je nastavený pre jednotlivé skupiny bežcov podľa toho, na akú vzdialenosť sa pripravujú.

Ako nám povedal hlavný tréner BMSC a tréner aktuálneho majstra Slovenska v maratóne Borisa Csibu Marcel Matanin: „Tréningy v hale majú svoje výhody. V hale je  konštantná teplota, čo si bežci pochvaľujú hlavne v zime a pri rýchlejších tempách. V halovej teplote sa svalstvo skôr zahreje, preto nedochádza k zraneniam, a počas pauzy  nestuhnete a neprechladnete. Na halových tréningoch sa stretáva rôznorodá skupina bežcov, v rámci ktorej tí zdatnejší často potiahnu slabších, preto si ich užijú naozaj všetci. V neposlednom rade je to zázemie haly najmä šatne a sprcha, ktorú si bežci po tréningu nevedia vynachváliť. Minulý rok si väčšina účastníkov tréningov zlepšila na našom jarnom podujatí osobné rekordy. Som presvedčený, že aj túto zimu sa bežcom systematická príprava vyplatí a na jar z nej budú ťažiť.“

TRÉNINGOVÉ PLÁNY PRE 10. ROČNÍK ČSOB BRATILSAVA MARATHON

Keďže kapacita športovej haly Elán, kde sa konajú halové tréningy, má svoje limity a snahou BMSC je vyjsť v ústrety aj bežcom mimo Bratislavy, na stránke www.bratislavamarathon.com si záujemcovia každý mesiac nájdu  bežecké plány na jarnú bežeckú sezónu,  ktorej vrcholom je už spomenutý jubilejný, 10. ročník ČSOB Bratislava Marathon. Plány sú stavané konkrétne pre disciplíny 10 km, polmaratón a maratón a budú obsahovať systém a dĺžku jednotlivých tréningov, pričom samotnú rýchlosť si bežci budú nastavovať podľa svojej skutočnej výkonnosti.

S prípravou 10. ročníka ČSOB Bratislava marathon je spojených viacero aktivít. Do konca roka 2014 sme pripravili:

  • 23.11. o 10.00, spoločný tréning spojený s otvorením 3. dm šport zóny na Partizánskej lúke (stretávame sa na parkovisku)
  • 6.12. prvý diel Zimnej série 2015 – 10,3 km, 5,3 km a detské behy (Eurovea)

14.12. o 10.00, spoločný predvianočný bežecký tréning na Partizánskej lúke spojený s čajom, punčom a koláčikmi.

 

Zdroj: BECOOL, s. r. o.