Richard Zvolánek atakuje vrcholové priečky na TRANS GRANCANARIA 2017

Frutarián Richard Zvolánek bodoval už na niekoľkých pretekoch formátu ultra-trail nielen doma ale aj v zahraničí. Za veľký úspech vo svetovej konkurencií pokladáme jeho výsledok na podujatí Lavaredo Ultra Trail v roku 2014 (119 km, 5850 m), kde obsadil perfektné 14. miesto.

Doma svoje vedúce postavenie ultratrailového bežca podčiarkol napríklad na pretekoch Stefanik Trail 2016 (144 km, 5330 m), kde finišoval nielen v traťovom rekorde, ale historicky po prvýkrát dokázal ako jednotlivec preteky dokončiť pred štafetami.

V súčasnosti trénuje na Kanárskych ostrovoch, pretože tie sa už tento víkend stanú dejiskom pretekov Trans GranCanaria. Rišo sa postaví na trať dlhú 125 km s prevýšením 8000 m. Prikladáme krátky „warm up“ rozhovor o jeho dojmoch a pocitoch pred celkom náročnými pretekmi.

ZvolanekHoryRišo, ľudia ťa nepoznajú len ako bežca, ale aj ako frutariána (pozn. redakcie, frutariáni konzumujú zväčša surové ovocie). Ako je to s kvalitou ovocia na Kanárskych ostrovoch? Dominuje dovoz ako u nás alebo sa dá dobre nakúpiť aj v lokálnom zelovoci? Čo bude tvojou “poslednou večerou” pred pretekmi?

Tu na Kanároch pekne vidno, ako Španieli predávajú svojim ľuďom už v bežných obchodoch z 90% lokálne/v Španielsku pestované ovocie a zeleninu. Tu na Kanárskych ostrovoch sa pestuje veľa ovocia a zeleniny čo chuťovo znamená, že ovocie je oveľa sladšie, lebo môže lepšie dozrieť na strome/kríku a pestovateľ sa nemusí obávať, že jeho produkty zhnijú pri dlhej preprave do obchodov. Takisto tu jem aj napriek dvom tréningovým fázam oveľa menej ovocia ako doma. Určite v tom hrá rolu aj slnko, no hlavne nutričný obsah lokálneho ovocia. Zaujímavosťou je napríklad to, že tu nemajú lokálne pestované mangá a to sa aj prejavilo na cene (6,5€/kg). Mojou poslednou večerou už bude iba ovocie, lebo to obsahuje menej vlákniny a tak nezaťaží trávenie vtedy, keď má telo naberať silu.

Vieme, že si aj napriek štedrej snehovej nádielke doma tvrdo trénoval. Na aký výsledok si na Trans GranCanarií trúfaš? Hoci ešte nie je deň štartu, si už na preteky pripravený?

Áno, januárová snehová nádielka, ktorá sa držala a do môjho odchodu na „Kanáre“ mi urobila trochu škrt cez tréningový rozpočet. Kto by to bol povedal, že po piatich rokoch zím takmer bez snehu v okolí Košíc zrazu tak nasneží? Preto som musel od základov zmeniť prípravu, no mám pocit, že aj napriek menším objemom som celkom slušne pripravený a tak cieľ prebojovať sa do TOP10 by bol pri do seba zaklapnutí všetkých faktorov celkom reálny. O podobné sa ale bude určite pokúšať aj zvyšných minimálne 84. ďalších favoritov z celého sveta. Ja dám do oho všetko a pokúsim sa ešte niečo pridať navyše. A ak to nevyjde s umiestnením, budem spokojný aj tak, lebo som dal do toho všetko.

ZvolanekMangoNa „Kanároch“ si už nejaký týždeň, stihol si preskúmať trať a jej “nástrahy”?

Ubytovanie som pri cieli/štarte nezohnal a tak som vzdialený až nejakých 20 km od cieľa. Takže nemám dosah na trasu pretekov. To ma ale veľmi neškrie, keďže na „Kanároch“ som už bol s rodinou dovolenkovať niekoľko krát a poznám tvrdosť miestneho terénu. Dokonca som ho pred pár dňami vyskúšal aj na svojom tele, kedy som sa počas tréningového behu kochal výhľadmi. No až na zopár menších tržných rán po kotrmelci (bez trička) mi nič nie je. Aspoň si dám viac pozor počas pretekov. Miestny podklad je totiž z magmy a kamene z nej sú naozaj ostré.

Vieme, že na pretekoch používaš aj “športovú stravu”. Z našich pretekoch Horský beh Smolník 2016 si si okrem krásneho druhého miesta odniesol aj vegánsky proteínový shake Reflex. Pomohol ti v príprave?

Áno, Reflex je super chuťovo a aj urýchľuje regeneráciu oveľa efektívnejšie ako bežné mliečne bielkovinové prípravky, ktoré som pred rokmi užíval. Osobne ho užívam po ťažkých tréningoch. Tu na Kanároch skoro každý deň po každom behu, aby som nič nenechal náhode.

Zhováral sa Martin Kovaľ