Nezdravá cesta od kakaa k čokoláde

Vedci potvrdili prekvapujúce liečebné účinky bôbov kakaa, ktoré už starovekí Máyovia poznali ako „jedlo bohov“. Nasledujúce riadky tiež vysvetľujú, kedy sa z relatívne zdravého kakaa stáva nezdravá čokoláda.

Antioxidačné flavonoidy obsiahnuté v kakau znižujú krvný tlak a napomáhajú poklesu cholesterolu. Taktiež chránia srdce a znižujú riziko mozgovej mŕtvice. Polyfenoly (triesloviny), látky, ktoré sa v kakau nachádzajú, zvýšujú krvný obeh v blízkosti povrchu kože, a môžu tak chrániť kožu pred spálením.

Iné výskumy ukazujú, že čokoláda s vysokým obsahom polyfenolov výrazne zlepšuje príznaky chronickej únavy už po ôsmich týždňoch. Konzumácia tmavej čokolády môže tiež posilniť zdravie mozgu, ako aj zrak, a to tým, že zlepší prietok krvi do mozgu a sietnice.

Snáď najviac prekvapujúcim je fakt, že kakao je účinnejší než fluorid pri ochrane zubnej skloviny. Čím viac čokoládových produktov je vyrábaných pridávaním väčšieho množstva cukru a ďalších umelých prísad, tým menej antioxidantov obsahuje. Práve preto je prebytok čokolády zdrojom kalórii a tuku, čo prevláda nad zdravými účinkami kakaa. A tak si kakao môžeme vychutnať. ale s mierou. Horšie je to s čokoládou.

Mia

Autor: www.cvicte.sk
foto: www.cvicte.sk