Môžu bežcom chýbať vitamíny?

Talentom nás síce obdaril Boh (alebo genetické predispozície po predkoch), jeho formovanie a využitie však závisí od konkrétneho prostredia, v ktorom sme sa narodili a v ktorom žijeme. Tieto danosti dokážeme rozvinúť vďaka vhodným tréningom, vnútornému osobnému nastaveniu a v podstatnej miere vďaka správnej výžive.

Táto zahrňuje správne pomery a kvalitu makroživín (sacharidy, proteíny, tuky), ako aj prítomnosť zdraviu prospešných a esenciálnych zložiek, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť. Do tejto skupiny patria niektoré nenasýtené mastné kyseliny, niektoré aminokyseliny, ako aj vitamíny. Správne fungovanie nášho tela je závislé od ich pravidelného príjmu. Platí to najmä pre vitamíny rozpustné vo vode (vitamíny skupiny B, vitamín C a K), zatiaľ čo vitamíny rozpustné v tukoch (vitamín A, E, D) vieme dočasne hromadiť a využívať.

Organizmus pravidelne trénujúceho bežca vytvára zvýšené nároky na metabolizmus, a následne aj na príjem špecifických živín, vrátane vitamínov a minerálov. Stravovacie schémy bežcov pravidelne zahŕňajú výrazný podiel zeleniny a ovocia, ktoré sú hlavným zdrojom vitamínov rozpustných vo vode. Konzumácia rýb, vajec a rastlinných tukov by mala zabezpečiť dostatok vitamínov A, E a D. Predpokladali by ste, že atléti, ktorých životospráva je pod drobnohľadom trénerov a nutričných poradcov, nemôžu trpieť žiadnymi deficienciami vitamínov a/alebo minerálov? Opak je pravdou. Analýzy ukázali, že významné percento z nich vykazovalo najmä deficienciu vitamínu D, ako aj niektorých vitamínov skupiny B. Napriek tomu, že viac ako polovica atlétov, vrátane vrcholových užíva vitamíny vo forme výživových doplnkov, pričom najčastejšie siahnu po vitamíne C a po multivitamínoch.

Hľadali sme príčiny vzniku zistených deficiencií a viaceré štúdie potvrdili, že:

  • Nedostatkom vitamínu D trpí väčšina populácie, najmä v severnejšie položených krajinách s kratším slnečným svitom, a v prípade športovcov, ktorí trénujú väčšiu časť roka v hale.

  • Deficienciou vitamínu B12 môžu oveľa častejšie trpieť vegetariáni, pretože jeho hlavným zdrojom vo výžive je mäso.

  • Viaceré vitamíny môžu krátkodobo chýbať, ak sa zo stravy vynechá niektorá skupina surovín alebo špecifických jedál.

  • Vitamíny rozpustné v tukoch môžu chýbať, ak sa bežec dlhodobo vyhýba tukom.

  • K deficienciám môže dochádzať pri redukčnej diéte na začiatku sezóny.

  • K dlhodobejšej deficiencii viacerých vitamínov dochádza z dôvodu rôznych chronických ochorení, najmä ochorení tráviaceho traktu, ktoré sú často spojené so zhoršeným vstrebávaním živín i minerálov.

Väčšina oficiálnych inštitúcií (najmä v USA), ktoré vydávajú výživové usmernenia aj pre aktívnych športovcov a špecificky i pre bežcov, odporúča užívanie vitamínov vo forme výživových doplnkov, aby nedošlo k deficienciám a prípadnému poklesu výkonu, alebo ku zhoršenej regenerácii. Tieto odporúčania zodpovedajú aj zisteniam medzi amatérskymi a profesionálnymi bežcami, ktoré ukázali, že takmer 60% z oslovených užíva vitamíny denne a väčšina z nich uprednostňuje multivitamínové zmesi. Vitamínové výživové doplnky užívajú bez ohľadu na prísun vitamínov v strave a bez sledovania možného rizika z predávkovania vitamínmi rozpustnými v tukoch.

Moderné formy vitamínov umožňujú ich časovo obmedzené užívanie podľa potreby organizmu. Obzvlášť vhodným je krátkodobý príjem 100%-ných denných dávok ako reakcia na záťaž tréningového procesu, pred a po pretekoch na rýchlejšiu regeneráciu a/alebo ako pomoc na prekonanie akútneho infekčného ochorenia. Dôležitú úlohu v príjme vitamínov zohráva fakt, či sa dokážu dostatočne vstrebať do organizmu. To je obzvlášť dôležité, ak bol tréningový plán prerušený napr. akútnym ochorením. Pri chorobe alebo po nej, ako aj po ťažšom športovom výkone často dochádza k zhoršenému príjmu niektorých nutrientov. Štúdie dokázali, že podávanie dostatočných dávok baktérií mliečneho kvasenia – probiotík zlepšuje vstrebávanie a dostatočné využitie vitamínov, čím sa zároveň dosiahne synergický zásah na imunitu.

V dnešnej dobe sú vitamíny dostupné v rôznych liekových formách. Na slovenskom trhu už existuje aj moderná forma multivitamínov, ktorými sú pitné dávky. Tie obsahujú zmes najdôležitejších vitamínov a tesne pred použitím sa zmiešajú s baktériami mliečneho kvasenia, ktoré sa nachádzajú v uzávere. Takáto forma zabezpečuje stabilitu jednotlivých zložiek produktu a zároveň zaručuje lepšiu dostupnosť účinných látok pre organizmus. Krátkodobé užívanie pitných dávok tiež pomáha predchádzať riziku predávkovania sa vitamínmi.

Autor: Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.

PR článok