Wiings for Life World Run | Bežci vyzbierali 4,7 milióna eur pre tých, ktorí behať nemôžu

Joerg-Mitter-Wings-for-Life-World-Run

Je za nami ďalší úspešný ročník najväčšieho globálneho behu bez cieľovej čiary Wings for Life World Run.

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Charitatívneho behu sa tento rok zúčastnilo až 161.892 účastníkov zo 192 krajín, z čoho viac, ako 1.000 bežalo na Slovensku. Spoločne či individuálne s aplikáciou všetci bežali pre tých, ktorí behať nemôžu.

Počas 9. ročníka Wings for Life, ktorý sa súčasne konal až v 165 krajinách naraz, sa bežcom a vozičkárom prostredníctvom svojich vstupných poplatkov a darov podarilo vyzbierať spolu až 4,7 milióna eur. Celá suma pritom poputuje na výskum liečby poranenej miechy.

„Keď spojí sily veľa ľudí, dejú sa veľké veci,“ okomentovala beh Anita Gerhardter, generálna riaditeľka Wings for Life. „Som nesmierne vďačná za všetkých, ktorí dnes za Wings for Life bežali. Za posledné roky sme odviedli kus práce pre to, aby sme našli liek na poranenú miechu. Práve vďaka dnešným účastníkom tak môžeme pokračovať vo financovaní celého výskumu.“

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

9. ročník Wings for Life World Run si opäť získal tisícky nadšených účastníkov z celého sveta, ktorí bežali či už individuálne vďaka aplikácii, alebo v organizovaných skupinách v 217 App Run Events, kým ich nedobehlo Virtual Catcher Car. Účastníci skupinovo bežali vo Viedni, Mníchove, Zugu, Ľubľane, Zadare, Poznani a Izmire, kde boli postupne dobehnutí fyzickými Catcher Cars riadenými športovými šampiónmi, ako napríklad legendou v skokoch na lyžiach Adamom Malyszom v Poľsku,  či najrýchlejšiou nemeckou pretekárkou Sophiou Flörsch. Tento rok sa globálne odbehlo neuveriteľných 1 231 813,71 kilometrov, a účastníci zabehli v priemere 11,9 kilometra, kým ich nedobehol Catcher Car.

Všetky informácie týkajúce sa nedeľňajšieho charitatívneho behu nájdete na TU.

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Všetci spolu, aj keď každý inde

Deviateho ročníka Wings for Life World Run sa tento rok vďaka aplikácii zúčastnilo viac ako 1000 Slovákov, pričom medzi bežcami zarezonovali aj známe mená zo sveta slovenského športu. Ľudí tento rok pre dobrú vec motivovali napríklad Maroš Molnár, Zuzana Vráblová, Adam Žampa či Janka Dukátová. Všetci spolu dnes bežali za tých, ktorí bežať nemôžu.

„Wings for Life World Run nie je len o prekonávaní rekordov a presne tak tom k tomu ja tento rok pristúpil. Ešte vo štvrtok a v piatok som ležal v posteli, a dával som sa dokopy z choroby, aby som sa mohol zapojiť a aby som mohol aspoň trochu prispieť. Teším sa, že som strávil čas s rodinou, s manželkou sme boli na vinici a bol to pre mňa opäť jeden z najkrajších dní v roku,“ okomentoval Maroš Molnár.

Svoje nadšenie po odbehnutí Wings for Life World Run neskrývala ani Zuzana Vráblová: „Mám radosť, že v Piešťanoch bolo tak veľa účastníkov, navyše aj počasie vyšlo skvele. Dokonca sme mali aj veľa účastníkov na vozíku, z ktorých jeden si dokonca skúsil prejsť určitý úsek po svojich. Som hrdá na každého, kto sa pridal, a obzvlášť na moju kamarátku Romanu Komarňanskú, ktorá zabehla najviac zo všetkých.“

Projekt ďalej podporili aj ďalšie populárne tváre ako Bekim, Samuel Kováčik, známy svojim profilom Vedator.sk, či Romana Komarňaská.

Tohtoroční šampióni

A ako sa bežalo na Slovensku? Najdlhšie virtuálnemu vozidlu na Slovensku odolávala za ženy Romana Komarňanská, ktorá stihla odbehnúť 36 km. Spomedzi mužov prvenstvo získal Matej Hamran, s odbehnutými 41,6 kilometrami.

Globálnymi šampiónmi sa stali Ruska Nina Zarina  s počtom odbehnutých kilometrov 56, a Japonec Jo Fukuda s fantastickými 64,4 km.

„Keď som videl, ako môj priateľ Eliud Kipchoge svojím behom robí svet lepším miestom, inšpirovalo ma to k tomu, aby som urobil to isté aj ja, prostredníctvom svojho behu,“ povedal Fukuda s odkazom na charitatívnu prácu kenského šampióna v maratóne. „Tento rok som preto chcel vyzvať sám seba a preteky vyhrať. Som nesmierne šťastný, že sa mi to podarilo,“ dodal Fukuda.

„Som veľmi šťastná, že som dnes vyhrala v Santa Monike“ povedala Nina Zarina, ktorá dnes bežala individuálne s aplikáciou a vyhrala svetový beh Wings for Life už štvrtýkrát po sebe. „Je ťažké zabehnúť 55 kilometrov sám. Mám však radosť, že dnes sme sa opäť spojili a bežali všetci spolu,“ dodala.

Nadšenci projektu sa už teraz môžu tešiť na budúcoročný beh. Budúci ročník Wings for life World Run bude špeciálnym. Jubilejný 10. ročník sa uskutoční 7. mája 2023 a mnohí účastníci sa už hneď po zabehnutí dnešných pretekov prihlásili na túto mimoriadnu udalosť, kedže registrácia na beh 2023 je už spustená.

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

foto | Joerg Mitter , Filip Nagy, Mahmut Cinci | Wings for Life World Run