Začalo obdobie čerstvých zeleninových šalátov! Inšpirujte sa!

Potrebujete inšpiráciu, ktorá vám spríjemní konzumáciu zeleniny? Okrem chutných receptov ponúkame dôvody, pre ktoré sa jednoznačne oplatí zeleninu zaradiť do jedálneho lístka!

Rozmanitá chuť, nápaditá vôňa, pestré farby, jedinečný vzhľad, dokonalé zloženie výživných látok a minimálny obsah kalórií – i týmto spôsobom možno jednoducho charakterizovať zeleninu. Napriek všetkých superlatívom (sú naozaj oprávnené) zelenina bohužiaľ nepatrí na popredné priečky konzumovaných potravín.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je tomu tak? Nech už je dôvod akýkoľvek, presvedčíme vás o tom, že zelenina si zaslúži top miesto vo vašom stravovaní.

Výhody konzumácie zeleniny sú jednoznačné!

  • Zelenina disponuje množstvom cenných látok – vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré podporujú zdravie človeka.
  • Za vážne ochorenia je zodpovedný ničivý vplyv voľných radikálov na ľudské bunky a znížená funkcia imunitného systému. Oba problémy vyrieši dostatočná konzumácia zeleniny, ktorá je bohatá na ANTIOXIDANTY.
  • Rakovinu hrubého čreva a ďalšie ochorenia tráviaceho traktu úzko súvisia s deficitom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny v ľudskom tele. Bohatým zastúpením vlákniny disponuje práve zelenina!
  • Zelenina je sýta a obsahuje minimálne množstvo energie. Je stvorená pre všetky diétne režimy.
  • Pestrá škála zeleniny sa dá pripraviť na tisíce spôsobov, ktoré ocenia chuťové bunky i tých najnáročnejších labužníkov.

Nemáte jasno v tom, koľko zeleniny zjesť denne?

Pre zdravie človeka je potrebná dávka v zložení minimálne 5 porcií zeleniny denne. Samozrejme, čím viac dané odporúčanie prekročíte, tým lepšie. Snažte sa prijímať zeleninu v rôznorodom zložení, pretože každý druh je charakteristický iným zastúpením látok. Zelenina zelenej farby znižuje riziko vzniku rakoviny, ovplyvňuje hladinu krvného tlaku a úroveň cholesterolu v krvi. Modrá a fialová zelenina bojuje proti zápalom a napomáha správnemu tráveniu. Zelenina v oranžovom prevedení chráni zrak, pokožku, zdravé kĺby i kosti.

Ktorý spôsob prípravy zeleniny je najideálnejší?

Neprezradíme vám nič nové, najviac výživných látok je zastúpených v čerstvej zelenine. Pri príprave čerstvej zeleniny nezabúdajte na dôkladné umytie. Pokiaľ máte možnosť, nakupujte zeleninu na trhu a nie v supermarkete. Ak potrebujete zmeniť chuť, zeleninu pripravujte v pare. Pri tomto spôsobe tepelnej úpravy zostáva veľká časť hodnotných látok zachovaná. Nebojte sa experimentovať s bylinkami, ktoré zeleninu úžasne dochutia.

 

Inšpirujte sa našimi chutnými zeleninovým šalátmi!

1. Karfiolový šalát s paprikou

Potrebujeme: karfiol, 2 zelené papriky, 2 žlté papriky, 1 cibuľka, šťava z polovice citróna, lyžička horčice, soľ, cukor, olivový olej, voda, ocot

Príprava: V prvej fáze očistíme a nakrájame papriku a cibuľku. Vložíme ich do sklenej misy a zalejeme šťavou z citróna. Nezabudnite pridať niekoľko kvapiek olivového oleja. Medzitým uvaríme karfiol, rozdrobíme ho na kúsky a pridáme k paprike a cibuli. Nakoniec celý šalát dochutíme nasledovnou zmesou – do vody pridáme podľa chuti ocot, soľ, ľubovoľné korenie, horčicu a cukor.

 

2. Reďkvičkový šalát

Potrebujeme: hlávkový šalát, reďkvičky, cibuľka, rajčina, paprika, uhorka, korenie, soľ, citrónová šťava, olivový olej

Príprava: Lístky hlávkového šalátu slúžia ako podkladová vrstva, na ktorú postupne naukladáme na kolieska nakrájanú reďkvičku, rajčinu, papriku, uhorku a nadrobno posekanú cibuľku. Zmes zeleniny jemne okoreníme a osolíme. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.

3. Chutný zeleninový šalát so syrom a kuracím mäsom

Potrebujeme: rajčiny, uhorka, paprika, tvrdý syr, soľ, korenie podľa chuti (bazalka, oregano), biely jogurt, kuracie mäso

Príprava: Všetku zeleninu a tvrdý syr nakrájame na chutné kúsky. Vložíme do misy, ochutíme soľou a koreninami podľa vlastného výberu. Pridáme kuracie prsia pripravené v pare, nakrájané na kocky. Na záver celú zmes zalejeme bielym nízkotučným jogurtom.

 

 

Mirka

Autor: www.cvicte.sk
foto: www.cvicte.sk