Zabudnite na biele, dajte si radšej celozrnné a schudnite!

Viete o tom, že konzumácia bieleho pečiva spôsobuje ukladanie tuku v oblasti bruška? Chcete schudnúť, a nedarí sa vám? Vedzte, že tichým, ale zákerným nepriateľom vašej štíhlej línie môže byť práve biela múka!

Od malička som zbožňovala tradičný biely chlieb. Najradšej som mala chrumkavú kôrku. Neskôr som v snahe urobiť niečo dobré pre svoje zdravie a figúru, dospela k rozhodnutiu, že biely chlieb vymením za celozrnný. Dodnes som toto rozhodnutie neoľutovala a celozrnné pečivo je neodmysliteľnou súčasťou môjho jedálnička. Pokiaľ sú vaše pohnútky podobné, určite nezaškodí niekoľko informácií, ktoré vás v tomto správnom rozhodnutí utvrdia.

Tajomstvo chleba je ukryté v použitej múke

Základný rozdiel medzi bielym a celozrnným chlebom spočíva v použití základnej suroviny, teda múky:

BIELY CHLIEB vzniká z múky, ktorá je vyrobená z obilninových zŕn, ktoré sú zbavené vrchného obalu. Odstránená obalová vrstva obsahuje najviac výživných látok, bohužiaľ, do bieleho chleba sa nedostanú. Biela múka je navyše chemicky odfarbovaná, pridáva sa lepok, cukor, konzervačné prostriedky – látky, ktoré ľudskému organizmu neprospievajú. Následne konzumujeme chutnú, ale škodlivú potravinu. Navyše, neprimeraná konzumácie bieleho pečiva prináša so sebou rad zdravotných rizík. Zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky, žlčových kameňov a dokonca zvyšuje hladinu zlého LDL cholesterolu.

Biely chlieb komplikuje proces chudnutia! Biely chlieb zaraďujeme medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré rýchlo dodajú energiu, ale iba na krátky čas. O chvíľu človek pociťuje hlad, ktorý zaháňa najčastejšie sladkosťami. Najhoršie je, že nespálený cukor sa mení na tuk! Ak máte problém s tukom v brušnej oblasti, môže to byť spôsobené konzumáciou bieleho chleba.

CELOZRNNÝ CHLIEB obsahuje celé zrnká obilnín resp. všetky tri zložky obilniny, vďaka čomu si zachováva veľké množstvo zdraviu prospešných živín:

  • Vláknina obsiahnutá v celozrnnom chlebe zasýti, pomáha pri procesoch trávenia a pri vyprázdňovaní,
  • životne dôležitým pomocníkom zdravej nervovej sústavy a imunitného systému je vitamín B6,
  • zinok je priateľom zdravej a krásnej pokožky a vlasov,
  • chróm je živinou, bez ktorého sa nezaobíde proces chudnutia,
  • esenciálne mastné kyseliny, vitamín E a horčík sú nenahraditeľnými látkami.

Ako zistiť, či je chlieb skutočne celozrnný?

Ak ide o balený chlieb alebo pečivo, dôsledne preštudujte etiketu. Celozrnná múka by mala byť v obsahu na prvom mieste. Veľmi často sa stáva, že v chlebe, ktorý je označený ako „celozrnný“, dominuje biela múka. Celozrnný chlieb sa od bieleho rozlišuje aj vizuálne. Je tmavší a pri konzumácii sú jasne badateľné mleté kúsky všetkých častí zrniek. Ďalším poznávacím znakom celozrnného pečiva je drobivosť. Zásadne nekupujte neprirodzene tmavý chlieb, zvyčajne je len prifarbovaný.

Mirka

 

Autor: www.cvicte.sk
foto: www.cvicte.sk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.