Opäť horúčavy = riziko prehriatia

Neprimeraná únava a neprimeraný pocit úsilia, svalové kŕče, zvýšená pulzová frekvencia, suchá červená koža, nevoľnosť, veľmi silné potenie (alebo jeho úplná absencia),  rýchle a hlboké dýchanie, závraty, vracanie, bolesti hlavy, stavy zmätenosti, poruchy rovnováhy, rozmazaný pohľad, bezvedomie. To môžu byť všetko príznaky prehriatia.

Prvá pomoc pri prehriatí

Keď počas behu pocítite niektoré z hore uvedených príznakov, najmä nutkanie na zvracanie, zvraciate, máte zimomriavky, alebo sa úplne prestanete potiť, tak zastavte, prestaňte bežať a schovajte sa do tieňa. Napite sa vody, alebo hydratačného nápoja a snažte sa ochladiť telo studenou vodou, alebo obkladmi. Keď sa váš stav nezlepší behom hodiny vyhľadajte pomoc lekára.

Rady, prevencia a odporúčania pre tréning v extrémne horúcom počasí

Do 35 stupňov Celzia

Majte pripravené “po ruke” dostatočné množstvo vody
Pite dostatočné množstvo vhodných tekutín

35 až 37 stupňov Celzia

Majte pripravené “po ruke” dostatočné množstvo vody
Pite dostatočné množstvo vhodných tekutín
Po každých 30 min behu si dajte 10 minútovú prestávku na hydratáciu
Používajte na ochladenie ľadovo schladený uterák
Dávajte si pozor či sa neobjavujú príznaky tepelného stresu, najmä bolesti hlavy, triaška, zvýšený pulz, žalúdočné ťažkosti, zvracanie a svalové kŕče
Časovo obmedzte činnosť a presuňte ju na chladnejšiu časť dňa, alebo choďte behať na behátko do klimatizovanej miestnosti

37 až 40 stupňov Celzia

Po každých 30 min behu si dajte 10 minútovú prestávku na hydratáciu
Používajte na ochladenie ľadovo schladený uterák
Dávajte pozor či sa neobjavujú príznaky tepelného stresu, najmä bolesti hlavy, triaška, bledosť, červená pokožka a zvýšený pulz, žalúdočné ťažkosti, zvracanie a svalové kŕče
Prezliekajte sa do suchého chladného oblečenia
Časovo obmedzte tréning
Presuňte tréning  na chladnejšiu časť dňa, alebo choďte behať na behátko do klimatizovanej miestnosti

Nad 40 stupňov Celzia

Prerušte telesnú aktivitu, alebo choďte behať na behátko do klimatizovanej miestnosti

Tepelný index

Kombinácia vplyvu teploty a vlhkosti vzduchu sa popisuje tepelným indexom (pozri tabuľku). Čím vyšší je tepelný index, tým väčší je vplyv na pokles výkonnosti a na spomalenie tempa behu. Presun časti krvi do podkožných oblasti spôsobuje, že do mozgu a do iných orgánov tela ako aj do svalov prúdi menšie množstvo krvi, čím sa zhoršuje výkonnosť bežca. Toto spôsobuje predovšetkým zhoršenie aeróbnej vytrvalosti bežca a skorší nástup únavy ako za normálnych okolností.

tabulka clanok prehriatie

Faktory zvyšujúce riziko tepelného prehriatia

1.Intenzita a doba trvania telesného zaťaženia – čím dlhšie trvanie a čím väčšia intenzita t.j. väčší energetický výdaj, tým väčšie riziko prehriatia vnútra organizmu. Krátke bežecké disciplíny ako je šprint sú podstatne menej ovplyvnené teplom a vlhkosťou ako disciplíny vytrvalostné.
2.Teplota ovzdušia
3.Vlhkosť vzduchu – intenzita odparovania potu z povrchu kože je silne znižovaná narastajúcou vlhkosťou
4.Dehydratácia – znižuje schopnosť potiť sa
5.Oblečenie – musí umožňovať zbavovanie sa tepla z radiácie
6.Kondičný stav – netrénovaný jedinci môžu mať problém primerane využiť chladiaci efekt odparovania potu. Takisto obézni jedinci budú mať problém kvôli tepelno-izolačným vlastnostiam tukových vrstiev.
7.Zdravotný stav – chronické choroby ako cukrovka a srdcovo-cievne ochorenia majú negatívny vplyv
8.Požitie alkoholu alebo iných drog
9.Nedostatočná aklimatizácia na teplo a vlhkosť
10.Vek – mladiství a najmä deti sú na vplyv tepla citlivejší ako dospelí

Nezabúdajte na to, že je lepšie vynechať pár tréningov, ako skončiť na niekoľko dní v nemocnici.

Autor: Štefan Mereš, www.runforfun.sk

ŠTEFAN MEREŠ

Bývalý vynikajúci bežec (osobný rekord z roku 1967 v behu na 1500m 3:45,2), viacnásobný majster Slovenska v cezpoľnom behu a v behu na 1500m, akademický majster Československa na 1500m, slovenský rekordér na 1500m, 2000m, 3000m a 1 míľu.
Ako tréner vychoval majstra ČSSR na 3km prek… Zistiť viac

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.